W10 Update and Intel Optane error fix

User avatar
Leif
Administrator
Posts: 6715
Joined: 16 Jan 2010, 08:21
Location: At home. Definitely at home.

W10 Update and Intel Optane error fix

Post by Leif »

After updating to Windows 10 version 2004, every time I opened Windows Explorer I was getting an "Intel Optane(tm) Memory Pinning: Unable to load DLL" error popping up. I also had an unknown device showing in Devices and Printers which troubleshooter couldn't help with.

Intel Optane(tm) Memory Pinning: Unable to load DLL describes the error and resolution perfectly.

(I have a Dell OptiPlex 7460 AIO, but I believe this can apply to various makes and models.)
Leif.

User avatar
HansV
Administrator
Posts: 67821
Joined: 16 Jan 2010, 00:14
Status: Microsoft MVP
Location: Wageningen, The Netherlands

Re: W10 Update and Intel Optane error fix

Post by HansV »

Thanks, Leif. StuartR mentioned the problem in Post 270477.
Regards,
Hans

User avatar
Leif
Administrator
Posts: 6715
Joined: 16 Jan 2010, 08:21
Location: At home. Definitely at home.

Re: W10 Update and Intel Optane error fix

Post by Leif »

Well, why didn't he tell me? :laugh:
Leif.

User avatar
StuartR
Administrator
Posts: 10761
Joined: 16 Jan 2010, 15:49
Location: London, Europe

Re: W10 Update and Intel Optane error fix

Post by StuartR »

I can hardly be held responsible for your lax lounging Leif
StuartR


User avatar
Argus
GoldLounger
Posts: 2755
Joined: 24 Jan 2010, 19:07

Re: W10 Update and Intel Optane error fix

Post by Argus »

Three cheers for Leif; explanation & solution in one post (and a short and clearly expressed topic). :smile:
Spoiler
I've got your back.jpg
(Did I understand things correct that you get an error if you don't have it (Intel's fancy Optane), and one if you do; well done covering all bases.)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Byelingual    When you speak two languages but start losing vocabulary in both of them.

User avatar
Leif
Administrator
Posts: 6715
Joined: 16 Jan 2010, 08:21
Location: At home. Definitely at home.

Re: W10 Update and Intel Optane error fix

Post by Leif »

Argus wrote:
30 Jun 2020, 20:30
(Did I understand things correct that you get an error if you don't have it (Intel's fancy Optane), and one if you do; well done covering all bases.)
Probably, yes :laugh:
Leif.